BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

17 Nisan 2010 Cumartesi

Evrenin sonunu arıyor

Hem genç hem 'dâhi'
Arizona Üniversitesi Astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, ünlü fizikçi Einstein, matematikçi Nash gibi dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte 20 kişilik "Büyük Fikirler" listesine adını yazdırdı. Her yeni buluşun kendisine büyük heyecan yaşattığını söyleyen genç ve başarılı bilim insanı Feryal Özel, maddelerin kara deliklerden geçişini görüntülemeye hazır... Türkiye’nin dışarıdan karmaşık göründüğünü belirten Özel, “Bazı açılardan gidiş tabii ki endişe veriyor. Biliyorum büyük ihtimalle Cumhuriyet okurları endişe duyuyordur, ben de onların hislerini paylaşıyorum Cumhuriyet okuru olarak, ama ekonomik kaygılar da var. Belki ekonomik kaygılara biraz daha yanıt bulursak, laiklik korkularımız da biraz ortadan kalkar” dedi. Astronomik olarak şu an için dünyanın sonuna ilişkin korkmamızı gerektiren bir şey olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Feryal Özel, “Evren ve Güneş sistemine ilişkin böyle bir son tahmini 5 milyar yıl sonrasını gösteriyor. Belki 5 milyar yıl sonra başka bir yıldızın çevresinde koloni oluşturmuş olabiliriz, başka gezegenlere gitmiş olabiliriz” diye konuştu. Albert Einstein, John Nash gibi dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte 20 kişilik “Büyük Fikirler” listesine adını yazdıran Arizona Üniversitesi Astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, uzayda maddelerin karadelikler içinden geçisini görüntülemeye çok yaklaştıklarını söyledi. Buluşun verdiği keyfi, “Yeni bir şeyler bulmak bağımlılık yapıyor” diye anlatan Prof. Özel, bilimin çok hızlı ilerlediğini ve bunun insan yaşamını doğrudan, çok yönde etkilediğini belirtti.
‘En akıllı kadın’
2002 yılında 27 yaşında NASA İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde çalışan Feryal Özel’in, bilime adanmış yaşamı uzun bir liste oluşturuyor. Bugün 35 yaşında bir astrofizikçi profesör olan Özel için bilim çevreleri “dünyanın en akıllı kadını” tanımını kullansa da o bunun iltifat olduğunu belirtiyor ve IQ’sunun kaç olduğunu bilmediğini söylüyor. Ankara’da düzenlenen Novartis Bilim Ödülleri törenine konuşmacı olarak katılan Prof. Feryal Özel, çok çeşitli bilim dallarında çalışmasını “Yeni bir şeyler bulduğunuzda, o ilk noktada, dünyada bunun bilenin tek siz olduğunuzun bilincinde olmak gerçekten çok heyecan verici, biraz da belki bağımlılık yapan bir şey” diye değerlendiriyor. Özel, “Şu anda beni en çok meşgul eden nötron yıldızları, evrenin en yoğun cisimleri bunlar. Kara delikler ve nötron yıldızları yerçekimleri çok çok kuvvetli olan cisimler. Yerçekimlerinin bu ortamda nasıl değiştiğini anlamaya çalışıyorum” dedi.
Evrenin sonunu arıyor
Karadeliklerin görüntülemelerinin radyoteleskopları ile yapıldığını anlatan Özel, şöyle devam etti: “Gerçekten gördüğümüz cisimlerin kara delik olduğunu birçok yönden anlayabiliyoruz. Ama maddenin kara deliğin içine geçişini ben hiç görmedim. Çalışmaya teorik destek veriyorum. Görüntülemeye çok yaklaştık. Birbirlerinden uzak birden fazla teleskobun sinyalleri ile bu kara deliğe yakın bölgeleri görüntüleyebiliyoruz. Şu anda Güney Kutbu’na bir teleskop koyma projesi var. Evrenin başlangıcını anlamak dünyanın bu noktaya nasıl geldiğini anlamak, güneşimizi anlamak, evreni anlamak, bu anlayışa varmak başlı başına ilginç. Evrenin nasıl başladığı belki günlük hayatımıza direkt bir etkisi yoktur ama herkes evrenin sonunun ne olacağını merak ediyor. Onun peşindeyiz.”
17 Nisan 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !