BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

1 Aralık 2010 Çarşamba

"Bu Şehr-i İstanbul"

Fotoğraflarla "Bu Şehr-i İstanbul"
Tahsin Aydoğmuş'un "Bu Şehr-i İstanbul" fotoğraf kitabının tanıtımı ve 40 fotoğrafın yer aldığı tanıtıcı serginin açılışı bu akşam Pera Palas’ta gerçekleşti. Açılışta, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Shell & Turcas Petrol A.Ş İcra Kurulu Başkanı George Spanoudis birer konuşma yaparak sanatçıyı kutladılar. Beyoğlu’da yaşamış büyükannesi Theodora’dan ilk kez duyduğu İstanbul’u çok sevdiğini kitapta da anlatan Spanoudis konuşmasında birçok farklı kültürün buluştuğu bir coğrafya olan Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasını Türk halkına ve tüm dünyaya tanıtmayı bir kurumsal vatandaşlık görevi olarak benimsediklerini vurguladı. 2008 yılında yine Tahsin Aydoğmuş’un gözünden Ayasofya fotoğraflarının derlendiği “Ayasofya” kitabına destek olduklarını hatırlatan Spanoudis; “Bu Şehr-i İstanbul’ kitabıyla imparatorlukların başkenti İstanbul’un güzelliğini ortaya koymayı ve yeni nesillere aktarmayı amaçladık.” diyerek projenin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ertuğrul Günay ise, İstanbul’un çok önemli bir şehir olduğu kadar çok da büyük sorumluluklar yüklediğinin, 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde de bunun daha çok farkına vardığının altını çizerek; “Bu toprakların neresinde ne varsa hangi din, hangi kültür, hangi etnik kökenden kalmış olursa olsun bize kültürel emanettir. Bugünden geleceğe taşımak borcumuzdur” diyerek projeden dolayı Tahsin Aydoğmuş ve Shell&Turcas’ı kutladı. Aydoğmuş kitabını tanıtırken; “Bu Şehr-i İstanbul kitabı 1.5 yıllık bir çalışmanın ürünü, içinde 105 fotoğraf bulunuyor. Her bölümde yaklaşık 35 fotoğraf yer alıyor. Kitabı oluşturan fotoğrafların tamamı siyah beyazdır. Şehrin gizemini yansıtmayı amaçlayan bu fotoğrafları seçerken kronolojik sıra izlemedim. Arşival baskı tekniğiyle basılan fotoğraflardan oluşan kitabımda “Zaman”, “Deniz” ve “İnsan” başlıklı 3 bölüm bulunuyor. “Zaman” bölümünde, Bizanstan Osmanlıya İstanbul’un tarihine tanıklık etmiş mekan fotoğrafları yer alıyor. “Deniz” bölümünde; "İstanbul’a kendine has güzelliğini bahşeden yanan Haydarpaşa Garı’nın da bulunduğu denize ait fotoğraf kareleri var. Üçüncü bölüm de ise; İstanbul şehrinin eşsizliğini tamamlayan insan manzaraları, anlar, sokak sohbeti yapanlar yer alıyor. Değişik kültürlere ev sahipliği yapmış olmaktan kaynaklanan kültürel zenginliğiyle dünya şehirleri arasında çok farklı bir yere sahip olan İstanbul’un kalabalık sokaklarında yürüdüğünüzde her köşesi farklı bir yüze aittir” diyor. Aydoğmuş, defalarca fotoğrafını çektiği Haydarpaşa Garı’nın yanmasını üzerine ise; “Kaza maza değil bir katliam, şehrin birilerine peşkeş çekilmesinin ön hazırlığı olmasından korkuyorum” sözleriyle endişesini dile getiriyor.

Kitapta George Spanoudis, Tahsin Aydoğmuş, Burhan Doğançay ve Ara Güler’in ön yazıları da yer alıyor. Bu Şehr-i İstanbul, hem İngilizce hem Türkçe içeriğe sahip bir fotoğraf kitabı, İngilizce adı “Istanbul: A Timeless Journey”. Kitaptaki fotoğrafların sergisi Aralık ayında İstanbul’un farklı noktalarında sanatseverlerle buluşacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !