'Hangarlarda bekletilen kaç heron var?'
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, insansız hava aracı ''Heron''lar konusunda İsrail'le sorunlar yaşandığını öne sürerek, ''Türkiye'deki hangarlarda bekletilen kaç ''Heron'' olduğunu'' sordu.
Ankara- CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, düzenlediği basın toplantısında, İsrail firması ile 10 adet ''Heron'' alınması konusunda sözleşme imzalandığını anımsattı. Uçakların 30 bin irtifaya çıkamadığını ve aralıksız uçamadığını, daha çok İsrail'in doğa koşullarına göre üretildiğini, Türkiye'nin doğa koşullarına uygun olmadığını belirten Kart, mevcut Hükümetten önce yine bir İsrail firması ile imzalanan ve bu tür daha gelişmiş uçakları kapsayan ''Keşif Podu'' projesinin, Hükümet tarafından 2005 yılında iptal edildiğini söyledi.
''Keşif Podu'' projesinin, 2008 yılında geliştirilerek aynı firma ile yeniden imzalandığını ifade eden Kart, proje ile ilgili gelinen aşama konusunda kamuoyuna hiçbir bilgi verilmediğini iddia etti. Kart, ''Projeyle ilgili endişelerimi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum'' diye konuştu.''Ayrılık'' dizisi ve ''Anadolu Kartalı'' tatbikatı konusunda İsrail ile yaşanan sorunlara da işaret eden Kart, şu soruları yöneltti: ''Türkiye'deki hangarlarda bekletilen kaç Heron var? Sözleşmenin amaç ve ihtiyaca cevap vermemesi bir yana, Eylül 2007'den itibaren sözleşmeden Türkiye lehine doğan hak ve yetkileri neden kullanmadınız? Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun olmayan bu proje başlangıçta neden kabul edildi? Sözleşmenin bedeli nedir? Bedelin iadesi ve tazmini için neden gerekli yasal süreçleri başlatmıyorsunuz? Keşif Podu projesini aynı firmaya neden ihale ettiniz? Keşif Podu'nun akıbeti nedir?''
''Projedeki aksaklıklar nedeniyle Dağlıca, Aktütün ve diğer saldırılara zemin hazırlandığını'' öne süren Kart, Türkiye'nin, ABD'nin ''anlık istihbaratına'' ihtiyaç duyar hale getirildiğini savundu. Kart, ''Bu, öngörüsüz, basiretsiz bir yönetim anlayışının Türkiye'yi getirdiği noktadır'' iddiasında bulundu.
"Düş kırıklığına uğradım"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye'de TRT'de yayımlanan ''Ayrılık'' adlı diziyi ''kışkırtıcı'' olarak nitelendirerek, söz konusu dizinin yayınlanması nedeniyle ''düş kırıklığına uğradığını'' söyledi. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'nin ise, bugün Ankara'da diplomatik girişimde bulunması bekleniyor.
Tel Aviv / Ankara- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, resmi bir ziyaret nedeniyle İsrail'e gelen İspanya Başbakanı Hose Luis Rodriguez Zapatero ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Netanyahu, basın mensuplarının Türkiye ile yaşanan son gerilimle ilgili sorularını yanıtladı. Netanyahu, ''Bu, elbette Türk diplomasisinin aldığı yön konusunda soru işaretleri yaratıyor. Umuyoruz ki bu doğrultu, fanatikleri değil, barışı güçlendirme yönündedir'' diye konuştu.
Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:''Umut ediyorum ki bugün gördüğümüz, Türkiye'nin 1-2 yıl öncesine dek izlediği rotadan ciddi bir sapmanın işareti değildir. Yeniden bölgemizde barış, güvenlik ve refah için birlikte birlikte çalışmaya döneceğimizi umuyorum. Çünkü Türkiye önemli bir ülkedir ve bu ülkeyle ilişkiler, barış için büyük önem taşımaktadır.''
Goldstone Raporu ile ilgili kararın oylanması
Öte yandan Netanyahu, basın toplantısında BM İnsan Hakları Konseyi üyesi ülkeleri, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki son askeri operasyonunu konu alan ve İsrail ile Hamas örgütünü savaş suçu işlemekle itham eden Goldstone Raporu ile ilgili karar tasarısını reddetmeye çağırdı.Rapor, yarın BM İnsan Hakları Konseyi'nde oylanacak.
Netanyahu, konuyla ilgili olarak, ''İsrail'in tek suçu, BM'de otomatik bir çoğunluğa sahip olmamaktır'' dedi. Netanyahu, ''tüm sorumlu ülkelerin yarın karar tasarısına karşı oy kullanacakları beklentisinde olduklarını'' bildirdi ve karar tasarısının teröre yardım ettiğini ve cesaretlendirdiğini, barışa da darbe vurduğunu savundu.
Zapatero, daha önce de İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.
Peres de Zapatero'yu kabulünde, Goldstone Raporu üzerinde durdu ve İsrail'in her savaşı ve savaş sırasındaki eylemi soruşturduğunu belirterek, ''Dışarıdan yargıçlara gerek duymadıklarını'' kaydetti ve ''İsrail'e düşmanlığı olan bir çoğunluğun bizi yargılamalarına izin vermeyeceğiz'' diye konuştu.
Peres, BM İnsan Hakları Konseyi'ne, ''eğer adil olmak istiyorsa, İran'ın İsrail'i yoketmeye yönelik çağrılarının düşünülmesi'' önerisinde de bulundu ve ''İran niye soruşturulmuyor? Niye herkes bu konuda sessiz kalıyor?'' diye de sordu.
İspanya Başbakanı da Peres ile görüşmesinde İspanya'nın, hem İsrail hem de Filistinliler'in çıkarlarına anlayış göstereceğini, her iki tarafa karşı da dengeli ve tarafsız olacağını dile getirdi.
Abbas ile görüşmesi sırasında da İspanya Başbakanı, Batı Şeria'daki İsrail yerleşim faaliyetlerinin dondurulması, Ortadoğu barış sürecinin de yeniden başlatılması çağrısında bulundu.
Levy, rahatsızlığı dile getirecek
"Ayrılık" dizisine ilişkin ilk olarak Türk Büyükelçiliği Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağıran İsrail hükümeti, Dışişleri Bakanı Avidgor Lieberman ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun sert açıklamalarının ardından bugün Ankara'da bir diplomatik girişimde de bulunacak.
İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, öğleden sonra Dışişleri Bakanlığına giderek burada İsrail'in dizisinden duyulan "rahatsızlığı" dile getirecek.
Diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanlığı'nda bir Müsteşar Yardımcısı ile görüşecek olan Levy'in girişiminin "ana konusu"nu "Ayrılık" dizisi olmaka birlikte diğer konuların da ele alınacağını belirttiler.
Bu çerçevede, iki ilişkilerde ciddi bir gerginlik yaratan "Anadolu Kartalı" tatbikatının uluslararası bölümünden İsrail'in dışlanması konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.
'Gazze'de olanlara sessiz kalamayız'
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail ile "Anadolu Kartalı" tatbikatı ve "Ayrılık" dizisi nedeniyle İsrail ile yaşanan gerginliklere ilişkin olarak, "Maalesef Gazze'ye saldırılar Ortadoğu barış çabalarına büyük bir darbe vurmuştu, Türkiye'nin yürüttüğü Suriye-İsrail görüşmeleri başta olmak üzere" dedi.
Ankara- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gittiği Irak'tan gece geç saatlerinde dönen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'e hareketinden once Esenboğa Havaalanında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine İsrail ile "Anadolu Kartalı" tatbikatının uluslurarası kısmının ertelenmesi ve TRT1'de yayınlanan "Ayrılık" dizi ile ilgili olarak İsrail ile yaşanan gerginliklere ilişkin uzun bir değerlendirmede bulundu.
Davutoğlu, herhangi bir ilişkiye bakıldığında yaşanan konjontürün dikkate alınması gerektiğine işaret ederek geçen yılda Türkiye'nin, İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapacak kadar iki tarafın güvenine sahip, İsrail ile yoğun ilişkileri olan bir politika yürüttüğünü anımsattı. Davutoğlu, o politikalar ne kadar doğru ve ilkeli ise, İsrail'in politikalarının tenkit edildiği dönemlerdeki politikaların da barış istikametinde ilkeli politikalar olduğunu vurguladı.
"Barış istikametinde her adımı Türkiye destekleyecektir ama barışı riske eden adımlar karşısında da Türkiye bu bölgenin en güçlü en önemli aktörü olarak tutumunu net olarak belirleyecektir, gösterecektir" diyen Davutoğlu "Maalesef Gazze'ye saldırılar Ortadoğu barış çabalarına büyük bir darbe vurmuştu, başta Türkiye'nin yürüttüğü Suriye-İsrail görüşmeleri olmak üzere" dedi.
'Güven ilişkisi yine nasıl kurulur?'Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile İsrail arasında güven ilişkinin yeniden nasıl tesis edileceğini anlatırken de "Barış istikametine tekrar dönüldüğünde bu güven ilişkisi aynı ölçüde kurulur ve Türkiye kaldığı yerden Suriye ile İsrail arasındaki görüşmeleri sürdürür ve başka her türlü barış çabası içinde yer alır, ama bunun işaretleri tarafamızca ve bölgede hissedilir olmasıdır" şeklinde konuştu.
'Gazze trajedisi sürerken askeri görüntü vermemiz beklenemez'Türkiye'nin gerginlik politikalarına Türkiye hiç bir zaman prim vermediğini de vurgulayan Davutoğlu, "Gereksiz bir gerginlik içine de girmemişti. Bunu çok açık ifade ediyorum. Hiç bir ülkeye karşı Türkiye gereksiz bir gerginlik içine girmemişti" dedi. Davutoğlu şunları söyledi: "Ama bu kadar hassas bir dönemden geçerken Türkiye'nin askeri bir görüntü içinde, saf askeri amaç olarak, - daha once arama kurtarma faaliyetlerinde bazı ortak çalışmalar yapıldı Türkiye, İsrail ve Ürdün'ün katıldığı Akdeniz'de, bu insani boyutlu - ama Türkiye, böyle bölgede barış çabaları yokken barış çabaları istediğimiz ölçüde ivme kazanmamışken askeri görüntü şeyler içinde olmamaya özen gösterir. Gazze'deki insani trajedi bu şekilde sürerken bizim askeri bir görüntü vermemizi kimse bekleyemez bizden. Gazze'teki insani trajedi duracak, barış çabaları tekrar hayata geçirilecek. Hem Filistin ayağında, hem de Suriye-İsrail ayağında, ve herşeyden once en önemlisi barış psikolojisi bölgeye hakim olacak. Bizim istediğimiz bu."
'TRT özerk bir kurum Dışişleri danışmanlık yapmadı'Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Ayrılık" dizisine ilişkin olarak da TRT'nin özerk bir kurum olduğuna işaret ederek "Belli konulara geldiğinde TRT özerk bir kurum olarak görülüyor, belli konulara geldiğinde devletin yayın organı olarak değerlendiriliyor. Bu doğru bir şey değil" dedi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "TRT özerk bir kurumdur. Bu dizi yapanlar da benim anladığım kadarıyla özel bir şirkettir. TRT bu özel şirketi ile temas kurmuş vu dizi yapmıştı, bu tamamıyle yayın politikaları içerisinde değerlendirilecek bir husustur. Bakanlığımızın ise, resmi danışmanlık teması söz konusu değil. Ben bugün sabahı hemen bunu arkadaşlarımıza araştırmalarını söyledim. Böyle bir şey söz konusu değil ancak yapımcının bilgilendirmelerinden anlıyoruz ki İsrail yetkililerinden izin alınmış İsrail yetkilileriyle temaslar kurulmuştu. Ama bizim Dışişleri Bakanlığımızın bu anlamla bir danışmanlığı söz konusu değil. Herhangi başka bir tv dizisi için de böyle yapılması söz konusu değil."
Dışişleri Bakanlığı resmi politikaları yürüttüğünü, özerk kurumların ise kendi yayınlarını gerçekleştirdiklerini kaydeden Davutoğlu, "Biz bunlara mücadele etmeyiz. Bunu da açık bir şekilde söyleyim" dedi ve Türkiye'nin "sansür" uygulayan bir ülke olmadığını sözlerine ekledi.
İsrail Büyükelçisi'nin diplomatik girişimleriAhmet Davutoğlu, İsrail Büyükelçisi'nin kendisiyle görüşememesine ilişkin bir soru üzerine de "Ankara'daki büyükelçiler hangi ülkeden olursa olsun bizim misafirimiz İstedikleri anda Dışişleri Bakanlığımızda bırakın gün hesabı ile saat ve dakika hesabı ile görüşebilirler. Zaten buradaki mevcutlerinin o sebepler. Neden Ankara'dadılar bütün bu konuları istişare etmek için, o konuda kimseye kapımız kapalı değil" dedi. Buna karşın Davutoğlu, "Ancak Bakan olarak benimle görüşmek ayrı bir şey, benim programın yoğunluğunu görüyorsunuz. Gece 02.30-03 nerdeyse Irak'tan döndük. Belli bir yoğunluk var, ben bu yoğunluk içinde her şey ile ilgilenmek zorundayım" şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder