BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

12 Aralık 2009 Cumartesi

FAALİYET RAPORU

Uluslararası Deprem ve Tsunami Konferansı Faaliyet Raporu
TMMOB Insaat Mühendisleri Odası’nın (IMO) Dünya Insaat Mühendisleri Konseyi (World Council of Civil Engineers – WCCE) ve Avrupa Insaat Mühendisleri Konseyi (European Council of Civil Engineers – ECCE) ile ortaklasa ve ODTÜ ile ITÜ’nün destegini de alarak düzenledigi Uluslararası Deprem ve Tsunami Konferansı, planlandıgı gibi, 22 – 24 Haziran 2009 tarihlerinde Istanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilmistir. Konferansın ilk gününe yerli ve yabancı yaklasık 350 kisi katılmıs ve ilk günkü oturumları takip etmislerdir. Açılıs törenine katılanlar arasında ITÜ Rektörü Prof. Muhammed ahin, Bayındırlık ve Iskan Bakanlıgı Müstesar Yardımcısı Mahmut Küçük, düzenleyen kuruluslardan WCCE Baskanı Prof. Jose Medem ve ECCE Önceki Baskanı, Yönetim Kurulu üyesi Richard Coackley katılmıslardır. Konferans sponsorları için düzenlenen fuar alanında sirketler stand açmıs ve kurumlarının tanıtımlarını yapmıslardır.
Konferans programı IACET (International Association for Continuing Education and Training) tarafından 2,1 puan olarak kredilendirilmistir.
Konferansı izleyen katılımcı sayısı ikinci ve üçüncü gün biraz düsüs gösterse de, ikinci ve üçüncü gün yaklasık 250 kisi gibi yüksek seviyelerde seyretmistir. Genel katılımcı kitlesinin yaklasık üçte biri ve sunum yapan bilim insanlarının yarısından fazlası yurtdısından gelen katılımcılardan olusmustur. Konferansın programından da görülecegi gibi, oturumlar deprem ve tsunami baslıkları altında degerlendirilebilecek konuların büyük bir kısmını kapsamıstır. Özenle seçilen çagrılı konusmacılar oturum konularına genel bir giris yapacak sekilde programa yerlestirilmistir. Kendilerinin yaptıkları sunumlar üst seviyede olup, oturumların ve daha genelde konferansın tonunu ve kalite standartlarını belirlemistir. Konferans boyunca planlanan bütün sunumlar, dokuzu hariç, gerçeklesmistir. Bahsi geçen dokuz sunumu yapması gereken bilim insanları özel mazeretleri sebebiyle konferans için Istanbul’a gelememislerdir. Genel olarak bakıldıgında, sunum için seçilen tebliglerin yüksek kalitede oldugu söylenebilir. Konferans esnasında ve sonrasında birçok kisinin belirttigi gibi, konferans oturumları iyi ayarlanmıs ve seçilmis tebliglerden olusmus ve konferansın düzenine ve ruhuna uygun bir sekilde icra edilmistir. Bunda düzenleme kurulundan her bir oturumun baskanına ve sunum yapacak bilim insanlarına kadar kurulmus olan bilgilendirme zincirinin rolü büyüktür. Zira bütün oturum baskanları ve sunum yapan bilim insanları, oturumların nasıl olması gerektigine dair konferans öncesinde detaylı olarak bilgilendirilmistir. Akademik olarak bakıldıgında, konferansın en güncel bilimsel ve teknolojik gelismeleri izleyicilere aktardıgı söylenebilir. Yapılan arastırmaların, dünya cografyasının degisik bölgelerinden geliyor olması, birçok bilim insanı için ufuk açıcı olmus, kisilerin yeni fikirler ve metotlarla tanısmasını saglamıstır. Herbiri insaat mühendisliginin deprem ve tsunami zararlarını azaltma konusu ile ilgili çesitli alanlarında uluslararası uzman olan çagrılı konusmacılar konferansa çok degerli katkılarda bulunurken, verdikleri çagrılı bildirilerden olusan ve Springer tarafından yayımlanan konferans cildi önemli bir referans kitabı olarak ortaya konulmustur. Öte yandan, konferansa kabul edilen bildiri özetlerini içeren diger bir cilt ile ekinde bulunan ve bildiri tam metinlerini içeren CD güncel arastırma çalısmalarını özetleyen degerli bi diger yayın olmustur. Konferansın ülkemiz açısından sagladıgı yararlar birkaç grupta topluca özetlenebilir:
• Deprem ve sunami zararlarını azaltmaya yönelik olarak ivedilikle gerçeklestirilmesi gerekli olan baslıca islemler somut biçimde gündeme getirilmis, böylece bu alanda karar verme yetkisine sahip yöneticilere yardımcı olunmasına çalısılmıstır.
• Uygulamacı mühendislerin günlük uygulama çalısmalarını iyilestirme ve etkinlestirme amacına yönelik bilgiler aktarılmasına ugrasılmıstır.
• Insaat mühendisliginin deprem ve sunami zararlarını azaltmaya yönelik çesitli alanlarında arastırma yapan akademisyenler, yürütmekte oldukları çalısmaları tartısmaya açma ve bu konularda dünyada olup bitenleri ögrenerek kendi çalısmalarını gelistirme olanagı bulmuslardır.
• Insaat Mühendisleri Odası, üyesi bulundugu Dünya ve Avrupa Insaat Mühendisleri Konseyleri ile iliskilerini ve isbirligini gelistirmis ve bu kurulusların çalısmalarında etkin roller alarak bunları basarıyla gerçeklestirebildigini bir kez daha kanıtlamıstır.
• Türk insaat mühendisleri ve akademisyenleri yabancı meslektasları ile tanısma ve görüs alıs verisinde bulunma olanagı bulmuslardır.
• Çok sayıda yabancı konuk Türkiye’yi ve Türkleri biraz olsun tanıma olanagı bulmus ve birçok yanlıs önyargılarını degistirmistir.
Konferansa gelen yerli ve yabancı basın kurulusları ile yerel düzenleme kurulu üyeleri röportajlar yapmıslardır. Konferansa gelen basın kuruluslarından bazıları sunlardır:
TGRT, NTV, TRT Türk, Vatan, Kanal B, Sabah, DPA.
Yerli ve yabancı basın kuruluslarında konferansla ilgili çıkan haberlerden bir seçki asagıda internet baglantıları seklinde listelenmistir:
25bd1dbd3e49
http://www.netgazete.com/News/603892/uluslararasi_deprem_ve_tsunami_konferansi_Istan bulda_.aspx
Konferansın bilhassa Istanbul içi tanıtımı için Büyüksehir Belediyesi’nin ve Il Afet Yönetim Merkezi’nden destek alınmıstır; bunun sonucu olarak Istanbul’un muhtelif yerlerinde 4 adet üst geçitte ve 50 adet billboardda konferansın tanıtımını yapan posterler/bannerlar asılmıstır. Ayrıca Il Afet Yönetim Merkezi’nin web sitesinde konferansın duyurusu yapılmıstır. Benzer sekilde, Istanbul Ulasım A ile yapılan protokol sonucu, Taksim Meydanı metro duragının yürüyen yol katında, IMO Istanbul ubesi bir stand açarak halkı konferans ve deprem hakkında bilgilendirici malzemeler dagıtmıstır. Aynı yerde, Ankara Fotograf Sanatçıları Dernegi’nin destegiyle deprem konulu bir fotograf sergisi yapılmıstır. Konferansın 200.000 TL civarındaki bütçesi, sponsorlar ve Insaat Mühendisleri Odası bütçesinden karsılanmıstır. Sonuç olarak, konferans akademik, sosyal, kültürel ve organizasyonel açıdan kaliteli, üst seviyede ve basarılı bir etkinlik olarak tamamlanmıstır. IMO bu etkinlikle, 1999 yılında gerçeklesen yıkıcı depremlerin onuncu yıldönümünde konuya sosyal içerikli etkinliklerinin yanı sıra, akademik olarak da dikkat çekmeyi amaçlamıs ve bunda basarılı olmustur. Konferansın ve panelin sonucunda Istanbul’un ve ülkemizin deprem konusunda kat etmesi gereken daha çok uzun bir yol oldugu anlasılmıstır. Etkinlik sonucunda yapılması gerekenler, bilimin ve diger uluslararası tecrübelerin ısıgında ülkemiz kamu otoritelerine, akademik çevrelere ve mühendislere aktarılmıstır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !