BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

27 Ağustos 2009 Perşembe

"Cezaevinde kitap çevirmek suç oldu"

"Cezaevinde kitap çevirmek suç oldu"
Kitap Çevirmenleri Birliği, Kocaeli 2 Nolu F Tipi Cezaevinde yatan bir meslektaşlarının kitap çevirisi yapmasının engellendiğini bildirdi, 12 Eylül döneminde bile cezaevlerinde kitap çevireleri yapılabildiğini belirtti.
Kitap Çevirmenleri Birliği'nden yapılan açıklamada,"Devlet düşünceden hâlâ öcü gibi korkuyor, her fırsatta düşünce ve ifade özgürlüğünün önünü kesmeye uğraşıyor. Bunun son örneği, Kocaeli 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde yatan meslektaşımız çevirmen Tonguç Ok'un entelektüel üretim faaliyeti için sipariş ettiği İspanyolca ve Kürtçe kitap ve dergilerin 'Türkçe değil' gerekçesiyle cezaevine sokulmaması kararıdır. Kararda, mahkumlar tarafından sipariş edilen kitap ve yayınların içeriğinin kontrol edilmesi, bunun için de çevrilmeleri gerektiği belirtilmektedir. Halbuki 12 Eylül hapishanelerinde bile, içerdekilerin yabancı yayın bulundurma, çeviri yapma hakları meşru bir talep olarak kabul görmüş, bugün çeviri ve yayın dünyasında yer alan kimi isimler ilk çevirilerine o dönemin hapishanelerinde başlamışlardır" denildi. Açıklamada şu görüşlere de yer verildi: "Yıllardır Türkiye'de çeviri çalışmalarına en ufak bir destek vermeyen, çeviriyi bir meslek olarak görmekte zorlanan ve çevirmenleri sadece mahkemelerde muhatap kabul eden Devlet, görünen o ki mahkumların kafasından geçebilecekleri de kontrol etmeyi kendine vazife edinerek çeviride sansürü daha çeviri yapılmadan başlatmaktadır! Bir kez daha hatırlatmakta yarar var: Devlet'in görevi vatandaşlık haklarını gasp etmek değil güvencesi olmaktır. Ülkedeki herkesin ulaşabildiği basılı eserlere ulaşmak cezaevinde zor koşullarda üreten meslektaşımız Tonguç Ok'un vatandaşlık ve en temel insan hakkıdır. Adalet ve Kültür Bakanlıklarını söz konusu hakların iadesi için acilen göreve çağırıyor, suçu her ne olursa olsun, cezaevine gönderilmiş bir insanın zihinsel üretimini denetlemeye veya biçimlendirmeye soyunarak meslektaşımızın işini yapmasını engelleyen bu sansürcü yaklaşımı kınıyor ve Tonguç Ok'un ve diğer mahkumların zihinsel üretim çabalarını destekliyoruz."
not
BAKALIM OKUMAYI NE ZAMAN YASAKLIYACAK
BU HERŞEYİ YASAKLAYICI ZİHNİYET
BİZ DE HALA CUMHURİYET ÇOCUĞUYUZ DİYELİM
O ÇOCUKLAR CUMHURİYETİ
3 ÇULA SATIYORLAR
dsed

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !