BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

31 Ağustos 2009 Pazartesi

TEĞET?

Sanayi üretimi yüzde 12 geriledi
Aylık Sanayi Üretim Endeksi 2009 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 azalarak 107.7'ye geriledi. Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Endeks ise bir önceki aya göre yüzde 0.4 azalış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Takvim Etkisinden Arındırılmış Aylık Sanayi Üretim Endeksi'ni açıkladı.
Kullanıcılar ile karar alıcıların ardışık aylara ait verilerini karşılaştırabilmelerine imkan sağlamak amacıyla, Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliği ile kısa dönemli ekonomik göstergelerde mevsim ve takvim etkilerinden arındırma çalışmalarına Aylık Sanayi Üretim Endeksi'yle başlandı.
Bu çalışmalarda Avrupa İstatistik Ofisi'nin tavsiyelerine uygun yöntemler kullanan TÜİK, Toplam Sanayi Üretim Endeksi'ne ait mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriler yayımladı. TÜİK'in açıkladığı Haziran ayı verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış aylık sanayi endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak 107.7'ye geriledi. Son 5 yıllık veriler incelendiğinde, endeksin bir önceki yıla göre değişimi ilk kez 2008 yılının ağustos ayında düşüşe geçti. Bu seyir, 2009 yılında da devam etti. Ocak'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre takvim etkisinden arındırılmış aylık sanayi üretim endeksi yüzde 21.8, Şubat'ta yüzde 22, Mart'ta yüzde 20.8, Nisan'da yüzde 18.8, Mayıs'ta yüzde 13.0 düşüş gösterdi. Haziran ayında ise bu oran yüzde 12 düşüş olarak gerçekleşti.
Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Endeks ise bir önceki aya göre yüzde 0.4 azalışla 99.3'e geriledi. TÜİK, bir önceki döneme ait verilerin karşılaştırılmasında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriler kullanmayı tercih etti. 2009 yılının ilk ayında bir önceki aya göre yüzde 2.1 azalan endekste, Şubat'ta yüzde 0.2, Mart'ta yüzde 1.1 düşüş yaşanırken, endeks Nisan'da yüzde 0.1, Mayısta ise yüzde 0.8'lik bir artış gösterdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !