BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

11 Ağustos 2009 Salı

NIEGARA

Niagara Türkiye'yi yakaladı ABD'nin saygın gazetelerinden Chicago Tribune'da yer alan habere göre, Kanada'nın yıllık turizm gelirinin büyük bölümünü karşılayan, ABD için de önemli bir gelir kaynağı olan şelalelerİ, geçen yıl Kanada tarafında 19 milyon kişi, ABD'de ise 6 milyon kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığının 2008 verilerine göre 26.3 milyon kişinin ziyaret ettiği Türkiye'nin toplam turist sayısına yaklaşan şelaleler, dünyanın en çok turist çeken yerlerinin başında geliyor. Horseshoe (At Nalı), American ve Bridal Veils (Duvak) olmak üzere 3 ayrı şelaleden oluşan Niagara Şelalelerini görmek için dünyanın pek çok farklı noktasından Kuzey Amerika'ya gelen milyonlarca turiste, görkemli şekilde akan suları izlemek için 3 alternatif sunuluyor. Turistler, hazırlanan özel izleme kulelerinden faydalanabiliyorlar ya da özel yağmurluklar ve ayakkabılarla şelalelerin tabanında bulunan yürüme yollarına inerek dünyanın en çarpıcı doğa olaylarından birine yakından şahit oluyorlar. Yerli ve yabancı ziyaretçiler için şelaleleri görmenin diğer bir yöntemi de tur tekneleri ile suyun döküldüğü noktaya yakın bir yere giderek heyecanlı bir macera yaşamak.
Şelaleler 10 bin yıl önce kuzey kutubu'ndan gelen buz kütleleri ile oluştu
Kuzey Kutbu'ndan 10 bin yıl önce gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerle oluşan ünlü Niagara Şelalelerinden yarım dakikada 168 bin metreküp su akıyor. Dünyanın en büyük ikinci şelalesi olan Niagara, ABD ve Kanada'nın kardeş şehirleri olan Ontario ve New York tarafından koruma altında tutuluyor.
Turizm potansiyeliyle her iki Kuzey Amerika ülkesine büyük gelir sağlayan Niagara Şelaleleri, nehir üzerine yapılan hidroelektrik santrali ile de hem ABD hem de Kanada için elektrik üretiyor. 17. yüzyılda keşfedilen şelaleler, 19. yüzyılda ilk turistleri ağırlamaya başladı. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından, üzerinden otomobilin geçebildiği köprünün yapılmasıyla Niagara'ya gelen turist sayısında büyük artış yaşandı. 1932 yılında tarihinde ilk ve tek kez tamamen donarak buz olan Niagara Şelaleleri, dünyanın tersine akan tek şelalesi olma özelliğine de sahip.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !