BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

22 Ağustos 2009 Cumartesi

SORU-CEVAP

• Ateistlerin ve dinsizlerin manevi değerleri nelerdir?
Ateistlerin ve dinsizlerin manevi değerleri dinler haricindeki her şeydir. Aşk, dostluk, çocuk sevgisi, genel olarak insan sevgisi, hayvan ve doğa sevgisi, sanat, edebiyat, mizah ve insan ruhuyla ilgili diğer ne varsa hepsidir. İnsan maneviyatı dinden ibaret değildir. Bir insan dini inancı olmaksızın da kendine ve topluma faydalı, ahlaklı bir yaşam tarzı seçebilir. İyi insan olabilmek için illaki içimizde allah korkusu yaşatmamız gerekmez. İyilik yapmak ve kötülükten uzak durmak için tanrının kurallarına, yasaklarına ihtiyacımız yok. İnsanın özünde zaten sevgi tohumları vardır. Allah korkusu olmaksızın iyi olabilmek zaten en büyük erdemlerden biridir.
• Ahlaki kurallarınızı tanrı koymadıysa kim koydu ve sizi bu kurallara uymaya zorlayan nedir?
Ahlak kurallarını tanrı koymamıştır. İnsanlar bir arada uyum içinde yaşayabilmek için bazı kurallar koyma gereği duymuştur. Bu kurallardan bazılarını toplumda daha etkin kılmak için kendisini tanrının elçisi ilan eden kişiler ortaya çıkmıştır. Genellikle zaten toplumda varolan bazı kuralları "tanrının kuralı" olarak ilan edip ona uymayı daha etkin kılmaya çalışmışlardır. Bu kurallardan kesin uyulması istenenler hukuk kuralları, daha az öneme haiz olanlar ise ahlak kurallarıdır. Bizlerin de toplum içinde uyumlu şekilde yaşamamız için bazı kurallara uymamız gerekir. Bu kuralların tanrısal olması gerekmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !