BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

18 Haziran 2009 Perşembe

CIZZ SİGARA

Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal bileşik bulunur. Bu kimyasal bileşiklerin birçoğu da toksiktir yani zehirlidir ve bugün için bu kimyasal bileşiklerden 43 tanesinin kansere yol açtığı bilinmektedir Sigaranın dumanında bulunan zehirli gazlar ise nitrojen oksit ve eksoz gazı olarak da bilinen karbon monoksit gazıdır. Özellikle karbon monoksit gazı kanın oksijen taşıma gücünü azaltır. Nikotin ise bağımlılık yapar. Nikotin aslında bir zehirdir. Nikotin yüksek dozda alındığında öldürebilir. Kan basıncını yani tansiyonu ve kalp hızını(nabzı) artırır. Sigara karbon monoksit ile birlikte kalp ve beyin damarlarının hastalanmasına yol açar. Sigara içenlerin yaklaşık % 25 i sigara nedeniyle yaşamlarının erken bir döneminde ölmektedirler. Yapılan bir araştırmaya göre 1950 - 1975 yılları arasında 10 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmüştür. 1975 - 2000 yılları arasında ise 50 milyon kişinin sigara nedeniyle ölmesi beklenmekteydi. Sizce yaşam bu kadar değersiz mi ? Sigaranın neden olduğu en önemli hastalık grubu kanserlerdir. Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere soluk borusu, gırtlak, ağız, dil, dudak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, böbrek ve kadınlarda rahim ağzı kanserlerine neden olmaktadır. Tüm kanser ölümlerinin % 30 unun, akciğer kanserinden ölümlerin ise % 90 ının nedeni sigaradır. Günde 1 paket sigara içen birinde akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyen birine oranla 20 kat fazladır. Her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırmaktadır ! Solunum sistemi hastalıklarından kronik bronşit ve amfizemin em önemli nedeni sigaradır. Kronik bronşitten ölüm oranı hiç sigara içmeyenlerde 100 000 'de 3 iken, günde 1 paketten fazla sigara içenlerde 100 000 ' de 114 'e çıkmaktadır. Sigara akciğerin doğal savunma sistemini de bozduğu için her türlü her türlü enfeksiyon riskini arttırmaktadır. ( Zatürree, bronşit vb. )
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan kanser raporuna göre, Türkiye'de kanser hastalarının sayısında artış gözleniyor. Raporda, Türkiye'de önümüzdeki 25 yılda, sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 780 bine ulaşacağı vurgulanıyor. Sağlık Bakanlığı kanser raporuna göre, sigaraya karşı savaş kanserlerin yüzde 40'ını yok edecek. Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığı, Türkiye'de gerçekleşen ölümlerde kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de özellikle yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakaları, önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaşın Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan Kanser Raporu'na göre; ülkemizde kanser hastalıklarının sayısında artış gözleniyor. Raporda, Türkiye'de önümüzdeki 25 yılda, sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 780 bine ulaşacağı vurgulanıyor. Kanser hastalığından korunmada, sağlıklı beslenme, sigara, alkol ve güneş ışınlarından uzak durma, güvenli su kullanımının önemine dikkat çekiliyor. Sigaranın kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer aldığı ve sigaraya karşı savaşın kanserlerin yüzde 40'ını yok edeceği ifade ediliyor. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığına, bu kişilerde görülen akciğer kanserlerinin nedeninin çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilik olduğuna dikkat çekiliyor. Sigaranın akciğer ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımının ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığı belirtiliyor.
Sigaranın Vücuda Zararları Genel olarak sigaranın zararı bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yaymanıza sebep olur. Sigara içtiğiniz için cildiniz bozulacağından ciltte karalık ve yaşlı gösterme belirtileri başlar. Dişlerinizin kirli ve pis görünümlü olmasıyla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir. Ağız ve yutakta tat almada eksiklik başlar ve kanser riski artar. Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar görmesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır. Kalbinizin ve damarlarınızın görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sorunlar belirtilerini göstermeye başlar. Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Sigara her nefeste 50bin hücrenin ölümüne sebep olur. Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlükler meydana gelir.Burunda koku alma duyusu azalır. Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklara yakalanmanıza sebep olur. Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaştırır.Pankreas kanseri riski artar. Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur. Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir. İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür. Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıkların oluşmasına yol açar. Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur. Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur. Anne ve baba mirası olarak; Sigara içen babaların, çocuklarında kanseri önleyen gençliği yok olmaktadır. Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10–15 eksik kilolu doğdukları gibi zekâ eksiklikleri de görülür.
Ağız kokusu yapar, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar. Dudak, yanak ve gırtlak kanserine neden olur. Hatta sigarayı yakmadan dudağında taşıyan yada tütün çiğneyenlerde de ağız için kanserleri görülür. Dilde, tat alma duyusunda bozulmalar olur. Beyin hücrelerinin ölümüne yol açar. Öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunama görülür. Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani katarakta sebep olur. Cildin yapısının bozulmasına neden olur. Leke ve kırışıklık oluşur. Selülitlere sebep olur. Burunda koku alma duyusu azalır. Sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarına yol açar. Damar sertliğini hızlandırır. Beyin ve kalpte damar tıkanıklığına neden olur. Kalp krizi ve tansiyon yükselmesi görülür. Erkeklerde iktidarsızlığın başlıca sebeplerindendir. Ayrıca mesane kanserinin önemli nedenlerindendir. Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur. Bronşlarda ve akciğerlerde birçok çeşit kanserin oluşmasına neden olur. Gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep olur. Mide ve yemek borusu kanserine yol açar. Gebelikte tüketilen sigara düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur. Erken menopoz ve rahim kanserinin sebebidir. Parmaklarda sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya yol açar. Kemik erimesine neden olur. Burger hastalığına sebep olur. Bu haslatık, el ve ayaklardan başlayarak tıkanıklığa yol açar ve uzuvların kesilmesi gerekir. Vücutta yorgunluk, uykusuzluk hali, stres, gerilim, performansta düşme ve reflekslerde azalma görülür. Pankreas kanseri riski artar. Hastalık, yara ve ameliyat tedavileri uzun sürer. Kullanılan ilaçları etkisizleştirebilir. Bütçenize yük olur, çevre kirliliğine yol açar, yangınların en önemli sebeplerindendir. Çocuklarınız kanseri önleyen genlerden yoksun hayata gelir. Hamilelerde %10-15 eksik kiloda doğuma ve bebek zeka eksikliğiyle doğar. Çevrenizdekileri de bu zararları verirsiniz. Çocuğunuzun sigaraya başlama
oranı daha fazladır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !