BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

19 Haziran 2009 Cuma

RİZE'DEN

ULU YAYLA
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi ile Ayder Yaylası arasında bulunan Tar Deresi Vadisi'ndeki birçok küçük düşümlü şelalenin yanı sıra, 250 metre yükseklikten akan Bulut Şelalesi'nin, seyir zevkine doyum olmayan bir görüntü sergilemekte olup, bölgenin doğal süsü olma özelliği taşıyan ve ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta olan şelaleye yürüyerek gitmenin mümkündür.
BURDA ÖLMEYE HAZIRIM
RİZE’YE BİR DE RİZE KALESİNDEN BAKALIM… Eşsiz tabiat güzellikleri, zengin halk mimarisine sahip olan güzel Rize’miz coğrafik konum olarak Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer almakta. İnsan ve tabiatın birbirleriyle iç içe sergilemiş oldukları bu şirin ilimizde yapılar vadilerin yamaçlarında asılmış gibi durur ve ilk kez gören birçok insanı hayrete düşürür. Şiddetle akan dere sesi çamların dallarına saklanan kuşlara nispet üstlerinde kurulu olan narin asma köprülere iyice bir bakın dercesine insanları çağıra çağıra çağlar Karadeniz’e doğru… Bir bakarsınız tulum sesiyle bir bakarsınız kemençeyle coşuyor onca insan çiçekli yayla yollarında, çay bahçelerinde, mısır tarlalarında… Tüm bu doğal güzelliklerin ötesinde Rize önemli bir tarihe de kucak açmış yıllar öncesinde. Ve o günlerin izini çeşitli tarihi eser ve yapılarla bugünlere dek taşımış. Rize Kalesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Rize Kalesi şehir merkezinin güneybatısında yer alır. İç Kale ve Aşağı Kale’den meydana gelmektedir. Rize il merkezinin güneybatısında bulunan Rize Kalesi’nin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Bunu belirten bir kitabe de günümüze gelememiştir. Kale ilk yapılışında İç Kale ve Aşağı Kale’den meydana gelmiş, Aşağı Kale bölümü yoğun yapılaşmadan ötürü tamamen yok olmuş ve yalnızca batı tarafındaki bazı sur parçaları ile kuleleri günümüze gelebilmiştir. Rize Kalesi’nin tarihlendirilmesi konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Aşağı Kale surlarının bazı bölümleri Bizans İmparatoru Alexios II. (1297-1330) zamanında yapılan Trabzon Kalesi ile benzerlik göstermesinden ötürü bu dönemde yapıldığı sanılmaktadır. İç Kale ise, İmparator Iustinianus (527-565) zamanında yapılmıştır. Sonraki dönemde de Trabzon Kommenosları zamanında Aşağı Kale’nin surları yapılmıştır. Bu kale Osmanlı döneminde onarılarak kullanılmıştır.
İç Kale deniz seviyesinden 150 m. yükseklikte, doğal bir yükselti üzerine yapılmıştır. Düzgün olmayan, yamuk şekilde bir planı olan İç Kale’nin girişi doğu yönündedir. Bu kapıdan küçük bir avluya girilmektedir. Avludan ikinci bir kapı ile de asıl kaleye geçilmektedir. İç Kale’yi çevreleyen duvarlar ve surlar kısmen düzgün kesme taştan, kısmen de moloz taştan yapılmış ve kireç harçla da sağlamlaştırılmıştır. Duvar kalınlıkları 1,5 m.yi bulmaktadır. İç Kale’nin yarım daire planlı beş kulesi vardır. Ayrıca doğusuna da kayalara oyulmuş bir kuyu yapılmıştır. Yoğun yerleşme sebebiyle Aşağı Kale tamamen yok olmuş, batı tarafındaki bazı sur parçaları ve kuleler günümüze kadar gelebilmiştir. Yakın zamanlara kadar çok harap durumda olan İç Kale surları Kültür Bakanlığınca onarılmıştır. Rize Kalesi, son yıllarda yapılan restorasyonlarla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam etmektedir. Özellikle turizm organizatörleri bu tarihle doğayı pekiştiren eşsiz yapıyı Doğu Karadeniz turlarında üst sıralara koymaktadırlar. Rize Belediyesi tarafından işletmeciliği yapılan ve güzel bir aile ortamı oluşturulan Rize Kalesi’ne girişler ücretsiz olup deneyimli personelle hizmet verilmektedir. Geçtiğimiz yıllara nazaran kapasitesi 2 kat daha artırılan bu nezih mekan, rezervasyonlara da rahat bir şekilde cevap verebilecek duruma getirildi. Böylece, hem yerli halkın hem de ilimize gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Rize Kalesi yeni düzenlemelerle insanlara daha nezih bir ortam sağlıyor. Ayrıca, konuklarını memnun edebilmek ve onları dinlendirebilmek için yenilikler hazırlayan Rize Belediyesi, işletmeciliğini yaptığı Rize Kale’sinde kaliteyi artırdı. Akşam saatlerine kadar hizmette olan kale, havaların güzel olduğu zamanlarda gece geç saatlere kadar da açık tutuluyor.
AYDER YAYLASI VE KAÇKAR ETEKLERİ
AYDER YAYLASI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !