BİR ŞEY YAPMALI

CUMHURİYET İÇİN DEMOKRASİ İÇİN HALK İÇİN GELECEĞİMİZ İÇİN ..................... cemaatlerin yönettiği bir coğrafya olmak istemiyorsak ................. Ama benim memleketimde bugün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi

19 Haziran 2009 Cuma

YILKI ATI

Güçlü, hırslı bir at kişnemesi ovanın dört bir yönüne dağıldı. Dağınık düzen otlayan sekiz on at başlarını kaldırdılar ve kulaklarını diktiler İçlerinde güçlü, kuvvetlileri vardı. Kimi kahra uğramış zavallı, kimi yılkının alışığı...(A.SAYAR "Yılkı Atı" romanından)
YILKI ATI
Erciyes Dağı eteklerinde yıllardır vahşi atlar yaşıyor. Civardayaşayanlar onlara yerli mustang adını takmışlar. Kovboy şapkalı vahşiat avcıları ellerinde kementler, özgür atların peşlerinden koşuyor,yerli mustangleri yakalayıp ehlileştiriyorlar. Görüntüler tıpkı westernfilmlerinin kareleri gibi.Erciyes eteklerinde özgürce koşuşturan 400 vahşi at onlara gem vurmayacesaret edecek maceraperestleri bekliyor. Görüntüler western filmlerigibi. Yılkı adı verilen başıboş atlar civar halkı tarafındanyakalanıyor, ehlileştiriliyor. Hayalinizdeki at ne renk siz ona kararverin. Çiftliğiniz yoksa o da sorun değil. Ayda 70-100 YTL’ye atınızabakıyorlar. Size düşen aklınıza geldikçe gidip binmek.AtlarErciyes Dağı’nın eteklerinde, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ileGaripçe Mevkii arasında kalan boş arazilerde yaşıyor. Otomobilin bölgehalkının yaşamına girmesinden beri kimse onlara dokunmuyor, yıllardırburada özgürce çoğalıyorlar. 10’ar kısraklık haremlerinbaşında 50’ye yakın aygır var. Taylar annelerinin yanında. Normalzamanda bu aileler birbirlerinden ayrı duruyor. Fakat bir tehlikeolduğunda birleşip 400 hayvanlık bir sürüye dönüşüyorlar. İşte o anda,toynakların toprağa toplu vurmasından oluşan titreme ve gümbürtüheyecan verici. Sürünün içinden kişnemeler geliyor. Kimisi beyaz,kimisi siyah ama çoğunluk kahverengi. Kovboy filmlerindeki Kızılderiliatlarını hatırlatan alaca olanlar da var.Grup başındakiaygırlar çifte atarak koşuyor, korunmak güdüsüyle hareminisıkılaştırıyor. Peşlerine düşen kementli avcılar ve köpekler onlarıtoparlayıp yönlendirdikçe at sürüsü bırakılan tek çıkışa doğruilerliyor, hızlandıkça sürü inceliyor. Hangisini istersenizyakalayabilirler ama bir erkek atın uysallaşması daha zor. Bu yüzdenkendinize bir kısrak seçmenizde fayda var. Alnında beyazı yani akıtmasıolanları daha makbul. Kaç ayağının beyaz olacağı keyfinize kalmış.Atınız yakalandıktan sonra, birkaç saat olduğu yerde bağlı tutulacak.Bu sakinleşmesi için. Kişneyecek, zıplayacak, uzaktaki diğer atlarabakıp kurtulmaya çalışacak ama merak etmeyin, canı yanmıyor. İlkyakalandığı andanbinilecek kadar ehlileşeceği ana kadar bir haftayla bir ay arasında birsüre gerekiyor. Ehlileşme süreci atınızın karakterine bağlı. Sırasıylayeni evine, yeni arkadaşlarına ve insanlara alışacak.Çok nadirolarak bazı atlar asla ehlileşmiyor. İnsanları yadırgamaya, çifteleyipısırmaya devam ediyor. O vakit seçtiğiniz ata, özgürlüğünü gerivermekten başka çare yok. Çünkü sizinle asla mutlu olamayacak demek bu.Ama bu çok düşük bir olasılık. Çoğunlukla seçtiğiniz hayvan iki haftayakadar yeni hayatına kolay uyum sağlıyor.İlk ilişki yemekvererek kuruluyor. Sonra kendisine dokunulmasına, kaşağılanmasınaalışması lazım. Eyer takılıp antrenmanlar başlayınca at da binmeyehazır geliyor. Bu süreden sonra serbest bırakılsa da gitmiyor. Gün boyuetrafta koşturup akşam ahırına döndüğünü göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

No Pasaran !