Bir Zerdüşt tapınma merkesinin yer aldığı Daskyleion Antik Kenti'nin döneminin önemli bir dinsel bölgesi olduğunu kanıtlayan yeni bulgulara ulaşıldı.
Dünyada en erken tarihli Zerdüşt tapınma merkezinin yer aldığı Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Ergili köyü yakınlarındaki ''Daskyleion Antik Kenti''nde bu yıl yürütülen kazılarda, kentin döneminin önemli bir dinsel bölgesi olduğunu kanıtlayan yeni bulgulara ulaşıldı.
Kazılara 22 yıldan beri başkanlık eden Prof. Dr. Tomris Bakır'ın emekli olmasının ardından görevi devralan Doç. Dr. Kaan İren, yaptığı açıklamada, 1 Temmuz'da başlayan kazıların, 15 Eylül'de sona ermesinin planlandığını belirtti. Bu yılki kazılarda, MÖ 7. yüzyılın son çeyreğine ait kutsal bir sunu çukuru içinde hayvan kemikleri, idol benzeri bir taş obje ile silah ve kılıç parçalarına rastlandığını ifade eden İren, bu buluntuların, bazı hayvanların adak olarak sunulduğunu gösterdiğini belirtti.
Doç. Dr. İren, kazıların bu yılki bölümünde ayrıca, MÖ 550-525 yılları arasında ''Akropolis''te meydana gelen yangının oluşturduğu tabakada altın ve gümüşten oluşan ''Pektoral''a (göğüse asılan ziynet eşyasına) ulaştıklarını dile getirerek, şunları söyledi: ''Bu ziynet eşyasının üzerinde bir tören sahnesi var. Bu sahnede, tanrılar-tanrıçalar, rahipler ve kurbanlara ait figürler bulunuyor. Şimdi, bu figürlerin anlamını çözmeye çalışıyoruz. Ancak şunu şimdiden söyleyebiliriz ki, Pers döneminden başlayarak Daskyleion, hep kutsal bir alan konumunda kalmış. Bölgede yaşayan tüm uygarlıklar, kendi dinlerini hep bu kutsal alanda, kendi tanrı ve tanrıçalarıyla yaşamışlar.''
Kazılarda MÖ 6. yüzyılın ilk dönemine ait ''Fiyale'' denilen bir kutsal sunu kabı ile ''Akropolis''in giriş kapısının üzerindeki kabartmaların konulduğu bir taş bulduklarını da anlatan İren, ''Giriş kapısının duvara gömülü olduğunu sanıyoruz. Bu kapıyı önümüzdeki yıl gerçekleştireceğimiz kazılarda ortaya çıkarmayı bekliyoruz'' diye konuştu.
''Daskyleion''da bugüne kadar yürütülen kazılarda mezar stelleri, kabartmalar, seramik kaplar, sikkeler, Persler'e ait sarayın bir bölümü, Zerdüşt dinine ait kutsal yol, saray çevresindeki çeşitli yapıların temelleri, taş döşeli avlular ve su kanalları, ''Kybele Tapınağı''nın temeli ile Frigler'e ait dinsel semboller ve seramikler bulunmuştu.
7 Eylül 2009
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder